Maspujols

Poble format, segons diu la tradició, al voltant del Mas Pujol, que encara avui n'és la casa senyorial més destacada.

Maspujols

Poble format, segons diu la tradició, al voltant del Mas Pujol, que encara avui n'és la casa senyorial més destacada.

Maspujols està situat al peu de la serra de la Mussara, a la part sud-est del puig de Rocabruna. Disposa d’un terme força muntanyós, ja que si bé el nucli urbà està situat al costat de la riera, a 214 m, arriba fins als 540 m del cim de Rocabruna. En el seu terme hi predomina l’agricultura de regadiu. S'hi cultiven avellaners, olivers, ametllers i presseguers.

Història

A les terres de Maspujols hi han aparegut troballes de l'època romana. No se sap fins a quin punt Rocabruna era l'antic Maspujols o si Maspujols i Rocabruna eren dos nuclis diferents dependents de l'Aleixar. Apareix ja el 1303 un Mas Pujol situat a l'Aleixar. També sabem que el primer d'octubre de 1556 el batlle de l'Aleixar tenia plens poders sobre Maspujols i la partida de Rocabruna. La independència administrativa de l'Aleixar l'aconseguiren el 1625, la independència eclesiàstica arribà el 1696. El 1720 hi hagué al poble una cruel batalla entre carrasclets i soldats i voluntaris botiflers, que guanyaren aquests últims. La tradició indica que a Maspujols es construí la primera olla d'aiguardent de Catalunya. El 1811 hi arribaren els exèrcits francesos que destrossaren el poble.

 

Llocs d'interès

L'església

De la localitat cal destacar l'església parroquial de Santa Maria, iniciada al segle XVII. És una magnífica obra d'arquitectura amb cert aire renaixentista quant a les proporcions, beneïda el 23 de desembre de 1703, encara que s'hi continuà treballant durant tot el segle XVIII i part del XIX.

La planta de l'església és rectangular, d'una sola nau de 28 m de llarg per 16 m d'ample, amb capçalera poligonal i nou capelles laterals. Cal fer menció de la capella del Santíssim Sagrament, amb planta de creu grega i coberta amb cúpula i cimbori. 

La planta del campanar és quadrada i es construí al mateix temps que l'església, fins l'alçada de la nau. A partir d'aquesta alçada el campanar es converteix en octavat.

Joaquim Mir

Joaquim Mir Trinxet (Barcelona 1873-1940) passà un temps a Maspujols immediatament després de passar una temporada al sanatori Pere Mata de Reus i abans d’instal·lar-se a l’Aleixar. A Maspujols hi pintà alguna de les seves obres més famoses com el bonic quadre “Poble escalonat” del 1909. En aquesta etapa, pintà el poble i els del voltant amb uns trets que l’apropaven al que altres pintors europeus treballaven encaminats cap a l’expressionisme i l’abstracció. Durant aquell temps, la seva manera de pintar, la naturalesa i els volums del paisatge, s’acostaren a l’abstracció, però no ho arribà a ser mai. Els seus quadres estan poblats per conreus, per les múltiples tonalitats dels arbres que formaven els boscos i cultius de la vila, les basses, les esglésies, els jardins i les seves flors, és a dir, l’ambient rural que era el teló de fons amb què nodrí el seu llenguatge pictòric.

L'ermita

Molt a prop del poble hi ha l'ermita de Sant Antoni, del segle XVII, restaurada després de la guerra dels Matiners i, de nou, a finals del segle XX.

Les cases senyorials

Hi ha dues cases particulars que senyoregen a la vila: Cal Po, una casa construïda per un indià, i Cal Pujol. Aquesta darrera, segons la veu popular, era una gran masia a redós de la qual va créixer el poble. A la seva façana hi ha la portalada blasonada. De la casa, cal citar Joan Pujol de l'Era, ciutadà honrat de Barcelona per Carles II el 1682. La família Pujol també fou qui pagà part de la construcció de l'església parroquial.

QUÈ MÉS VISITAR

Et proposem altres llocs interessants per descobrir d'aquesta zona

ACTIVITATS RELACIONADES

Et proposem més activitats interessants per descobrir les Muntanyes de la Costa Daurada

No disposem de cap producte per a la teva cerca.
Prova altres filtres per a trobar el que més s’adeqüi a les teves necessitats.