Vilanova d'Escornalbou

Descobreix un entorn envoltat per camps de cultius i muntanyes a 226m d'altitud.

Vilanova d'Escornalbou

Descobreix un entorn envoltat per camps de cultius i muntanyes a 226m d'altitud.

Situat al peu de la serra de l'Argentera, sota el turó de Santa Bàrbara. Inclou el nucli de l'Arbocet. A l'església encara són visibles les obres de fortificació de la façana i el campanar.
Les terres de Vilanova d'Escornalbou s'escampen per entre els termes de Riudecanyes al nord-est, Montbrió a l'est, Mont-roig al sud, Vilanova al sud-oest, Colldejou a l'oest i l'Argentera al nord-oest. El poble està situat a 226 m d'altitud i els seus camps i muntanyes són força desnivellats.

Història

Es diu que el primer nucli habitat fou el Vilar, un turó damunt del poble que amb els anys canviaria de situació i de nom i esdevindria l'actual Vilanova. Eduard Toda deia que existí un poblat romà al Vilar. Morera creu que la fundaren els canonges d'Escornalbou com a residència de les famílies que treballaven al monestir. Vilanova, situada al límit de la plana del Camp, no fou inclosa en la donació de Ramon Berenguer III al bisbe Oleguer. En l'inici de la conquesta franca deuria formar part del valiat de Siurana i després inclosa en el terme donat a Joan de Santboi, primer prior d'Escornalbou, pel rei Alfons I, el 1170. Formà part des del primer moment i fins que s'extingí, de la baronia d'Escornalbou. Econòmicament se sap que al segle XIII ja s'hi plantaven els avellaners. El 1339 ja pertanyia a la comuna del Camp. Al segle XVII Vilanova era un municipi emmurallat i tancat per tres portals. El 1687 una plaga de llagosta arribà al poble. El segle XVIII, el cultiu de les hortalisses, dels cereals, de les avellanes, dels ametllers i de les garrofes era molt productiu.

A la primera carlinada es reconstruïren els portals de la muralla i es varià el campanar de l'església adequant-lo per crear-hi un cos de guàrdia. Durant el segle XIX el poble no restà aliè a diverses catàstrofes, com ara l'aiguat de Santa Tecla de l'any 1874 que inundà les terres i s'emportà tot el que trobà, fins i tot el molí de la vila. Dos anys després, els camps quedaren molt malmesos a causa d'una glaçada. A començaments del segle XX es constituí la Societat Cooperativa Obrera d'Agricultura, el 1916 s'enllestiren les escoles, el 1920 es produí l'arribada la llum elèctrica i el 1932 la del telèfon.

 

Llocs d'interès

El Castellet

La part central del poble, rere la plaça de la Vila, rep el nom del Castellet i ofereix un aspecte compacte, potser el nom pot derivar de la creença que allí hi havia un castell. No es conserven restes de les muralles que encerclaven el poble amb tres portals; es recorda l'enderrocament a començaments del segle XX i d'un altre el 1910.

La Casa de la Vila

La Casa de la Vila és de finals del segle XVI ja que una pedra té l'any 1583 gravat. Als porxos dels baixos, ara cegats, es feien als segles XVII i XVIII el mercat, les assemblees de veïns i altres actes públics. Arrecerat darrere seu hi ha l'antic forn de la vila, que fou refet el 1691.

L'església

L'església parroquial de Sant Joan data de finals del segle XVI o bé inicis del XVII. Disposa d'una sola nau amb capelles comunicades i absis poligonal. El 1626 s'amplià el temple i el 1640 ja disposava d'abadia. Durant la Guerra Civil de 1936, els quadres dels retaules es retiraren per ordre del comitè revolucionari. Són visibles les obres de fortificació fetes a la façana i al campanar durant les guerres del segle XIX.

Edificis d'interès

Al poble hi ha altres edificis d'interès, per exemple Cal Peirí, anomenat també el Reiet del Camp en al·lusió a la seva mítica fortuna aconseguida en la guerra dels Segadors. És una construcció de finals del segle XVII, situada al carrer de la Font i que compta amb una torre de defensa. Segons la tradició, a la seva quadra hi cabien 70 cavalls. La clau de volta de la porta duu la data de 1699. La majoria de les cases del poble semblen dels segles XVIII i XIX, amb dovelles i portalades de pedra vermella.

L'Arbocet

Vilanova d'Escornalbou inclou el terme de l'Arbocet, o Arboç com l'anomenen els habitants de Vilanova, emplaçat a la dreta del barranc de Sant Magí o barranc de la Palomera, i el Mas de Munter. La imatge més característica del poble, que defineix la seva silueta, són les dues torres de guaita; a la rodona, segons la tradició, s'hi hostatjaven els cristians, i la quadrada era habitada pels moros. L'Arboç formà part des del primer moment de la baronia d'Escornalbou participant en les reunions de la Comuna del Camp.

Mas de Munter

El poble també incloïa la quadra del Mas de Munter, prop del camí de Reus i el barranc de la Font. Estava integrat a l'Arbocet i formava part de la baronia d'Escornalbou. Té una torre quadrada, segons la tradició, d'origen romà, a l'entorn de la qual s'ha construït un fals castell.

QUÈ MÉS VISITAR

Et proposem altres llocs interessants per descobrir d'aquesta zona

L’Església Parroquial de Sant Joan

Vilanova d'Escornalbou

Centre d’interpretació de l’oli La Cooperativa

Vilanova d'Escornalbou

Els boscos del Castell d'Escornalbou

Vilanova d'Escornalbou

El Castellet

Vilanova d'Escornalbou

Centre d'Interpretació de l'Oli - La Cooperativa

Vilanova d'Escornalbou

Les torres de defensa de l’Arbocet

Vilanova d'Escornalbou

ACTIVITATS RELACIONADES

Et proposem més activitats interessants per descobrir les Muntanyes de la Costa Daurada

No disposem de cap producte per a la teva cerca.
Prova altres filtres per a trobar el que més s’adeqüi a les teves necessitats.

 • Esportistes
 • Grups

EXCURSIÓ DE MIG MATÍ AL CASTELL D’ESCORNALBOU O MARE DE DEÚ DE LA ROCA

Descobrint al galop un territori únic

Mig matí Depèn de la durada

Veure més
 • Famílies

PONY CLUB

Iniciació a la munta

A partir de 20' A partir de 10€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Grups

CLASSES D'EQUITACIÓ

Classes d’iniciació i perfeccionament

Segons el pack A partir de 20€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Grups

EXCURSIÓ ANTICRISI

4h 60€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Grups

A GALOP FINS A L’ARBOCET I GRAELLADA

Gaudeix al galop d'un dia diferent

1 dia 40€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Senderistes

LA MARE DE DÉU DE LA ROCA I EL FAR DELS MARINERS

1h 45' 12€/adults i 3€/nens

Veure més
 • Famílies
 • Grups

RUTA A CAVALL

Ruta d'iniciació

1h 20€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Grups

EXCURSIONS A POBLACIONS PRÒXIMES

Descobreix les Muntanyes de la Costa Daurada a cavall

2h 40€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Grups

HIPOTERÀPIA

El cavall com a mètode terapèutic

20€/hora

Veure més