LES MUNTANYES DE LA COSTA DAURADA SÓN QUALITAT

Les Muntanyes de la Costa Daurada estan per lleparse’n els dits.

Les Muntanyes de la Costa Daurada estan per lleparse’n els dits. Els aromes i sabors de les Muntanyes de la Costa Daurada són els d’una cuina tradicional transmesa de generació en generació, amb ingredients reconeguts oficialment per la seva qualitat, com l’oli de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, la DOP Avellanes de Reus, o la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Patates de Prades. No obstant el seu fort arrelament a la terra, la cuina de les Muntanyes de la Costa Daurada també se serveix del bo i millor dels nous productes i tendències presents actualment als fogons.

Tot plegat dona com a resultat plats excel·lents que donen prestigi als establiments de restauració de la zona. Els productes gastronòmics de qualitat també són presents en agrobotigues i altres punts de venda de molts dels municipis de la comarca.

 

AVELLANA DE REUS (amb D.O.P.)

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Avellana de Reus protegeix les varietats negreta, paueteta, gironella, morella i culplana, tradicionalment conreades en una àmplia zona de les comarques tarragonines de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta.

L’avellana de Reus és un fruit sec de qualitats gastronòmiques i alimentàries excepcionals, ideal per consumir a qualsevol hora del dia, ja sigui crua o torrada. També és un ingredient perfecte per a ser utilitzat en la cuina, en diversitat de plats o per a l’elaboració de salses i postres.

 

PATATES DE PRADES (amb I.G.P.)

Conreu tradicional del Baix Camp, la patata de Prades és d’una gran qualitat gràcies al seu cultiu a més de 1.000 metres d’altitud i a les condicions climatològiques de la comarca. Aquesta patata pertany a l’espècie Solanum tuberosum L., de la varietat Kennebec. Té la pell molt llisa, dura i consistent i la carn és blanquinosa i farinosa, amb un sabor dolç i persistent. Un cop cuita té un aroma de castanya.

El tubèrcul és originari del Perú, prop del llac Titicaca i de l’altiplà andí de Bolívia, on encara creix espontània. Certs autors pensen que la planta va arribar a Espanya portada per un monjo andalús, l’any 1535, mentre d’altres creuen que van arribar a Amèrica arrel del tercer viatge de Cristòfol Colon (1498-1500). L’escriptor sevillà Pedro Cierza de León, company de Pizarro, fou el primer que va fer una de les millors descripcions de la patata en 1533, en el seu llibre “Crónica del Perú”.

La patata, junt amb el blat, l’arròs i el blat de moro, es un dels aliments bàsics més importants del món, doncs és molt nutritiva i digestiva amb, només unes 80 calories per 100 grs. També és rica en potassi i conté ferro, magnesi, fòsfor i sofre. La vitamina C que conté es destrueix durant la cocció.

 

OLI  D.O.  SIURANA

Diu la veu popular que qui té una gerra d’oli té un tresor. La petita Arbequina és la joia que regala a la Denominació d’Origen de Siurana la seva excel·lència singular. Una varietat d’oliva que aporta suavitat, fluïdesa, complexitat i elegància en la fragància, el detall picant al seu sabor. I que, recollida amb la cura que exigeix el Consell Regulador per a diferenciar als olis verge extra, eleva a l`OLi amb D.O.P: Siurana a la categoria d’elixir daurat.

L’hivern suau, un estiu sec i càlid, la pluja precisa que porten els vents de llevant, un sol que calma el temperament del mestral quan viatja pel mig de les oliveres per trobar-se a la mar…

Les comarques que donen lloc a la Denominació d’Origen Siurana son privilegiades per el seu clima.

 

Altres productes de qualitat. 

A la zona també tenen anomenada productes tan diversos com els bolets, les carns, els embotits, la caça, les castanyes, la mel, el formatge, el menjar blanc, les orelletes o el vi moscatell, així com especialitats de pastisseria i rebosteria.