Botarell

Un indret per passejar entre cultura, tradicions i història. Un territori que no pots perdre't.

Botarell

Un indret per passejar entre cultura, tradicions i història. Un territori que no pots perdre't.

Situat a 196 m d'altitud, amb una extensió de terme d'11,98 km2, de forma allargada i més aviat estreta. La part nord del terme s'enfila muntanya amunt, al límit amb el terme d'Alforja. Està envoltat pels termes de Riudecanyes en direcció a migjorn, Riudecols en direcció a tramuntana, Montbrió del Camp al sud, Riudoms en direcció a llevant i les Borges del Camp al nord.

Història

L'aparició del seu nom en els documents parla de temps molt antics. El 1173 es citava en una donació d'Alforja feta per l'arquebisbe Guillem de Torroja a favor de Ramon de Gavagou tot i que, pel que sembla, ja es podria haver citat anteriorment a aquesta data. En el segle XIV, Botarell formava part del conjunt de pobles anomenats les Faldes de Tarragona, i en el 1339 pertanyia a la Comuna del Camp.

El 1681 consta com a senyor de la vila Francesc de Montserrat i Vives, primer marquès de Tamarit. Al segle XVII, el poble fou molt fructífer doncs s'obriren nous carrers i es construïren l'església i el castell. També en aquest mateix segle la vila disposava de molts paraires, és a dir, professionals del treball de la llana.

El segle XVIII proveí una bona empenta agrícola que es traduí en una millora de l'agricultura. Per altra banda, Botarell hagué de donar bagatges als soldats napoleònics el 1812, durant la guerra del Francès. Igualment patí diverses topades carlines, com per exemple el 1836 quan presó i ajuntament foren cremats pels carlins; o quasi a finals de segle, el 1872, en què hi entrà una partida de carlins en busca d'aliments.

 

Llocs d'interès

La Pedrafita

La Pedrafita és una pedra de granit de 2 m d'alçada, 55 cm d'amplada i 30 cm de gruix. Sembla que es tracta d'una fita ja citada el 1571, tot i que es diu que podria ser un menhir d'èpoques prehistòriques.

L'església

L'església parroquial està dedicada a sant Llorenç, es construí entre 1617 i 1622, és d'una sola nau amb capelles laterals, sense cúpula, amb cor i un esvelt campanar.

La Quadra dels Tascals i els masos

L'antiga Quadra dels Tascals s'integra dins de l'actual terme de Botarell. Havia pertangut a la senyoria dels Arc, a l'arquebisbat i a la baronia episcopal d'Alforja. Posteriorment pertanyé a la parròquia de Sant Bertomeu de les Borges, que en desaparèixer passà una petita part a Botarell. Dins l'antiga Quadra dels Tascals cal destacar el Mas de Duran, amb un oratori del segle XVIII, i els masos del Gerro i Mas de Perdiu, amb detalls modernistes. Aquest darrer, el Mas de Perdiu, fou remodelat l'any 1910 per l'arquitecte modernista Joan Rubió Bellver (Reus 1871- Barcelona 1952) damunt l'espai construït d'un mas del segle XVIII per encàrrec de la família del farmacèutic Antoni Serra Pàmies de Reus.

QUÈ MÉS VISITAR

Et proposem altres llocs interessants per descobrir d'aquesta zona

Església Parroquial de Sant Llorenç

Botarell

ACTIVITATS RELACIONADES

Et proposem més activitats interessants per descobrir les Muntanyes de la Costa Daurada

No disposem de cap producte per a la teva cerca.
Prova altres filtres per a trobar el que més s’adeqüi a les teves necessitats.

  • Parelles

RELAX I VI EN PARELLA

Cap de setmana per assaborir la gastronomia i els vins de la zona

2 nits 177,50€/persona

Veure més
  • Parelles

ESCAPADA ROMÀNTICA

Gaudeix i relaxa't en parella

2 nits 230€/persona

Veure més