Montbrió del Camp

Montbrió del Camp

Montbrió del Camp és una vila que pertany a la comarca del Baix Camp, a les terres meridionals de Catalunya, situada al bell mig de la plana del Camp de Tarragona.

A uns 6 km. de la costa mediterrània, i a uns 5 km. de la serralada prelitoral catalana, l nucli urbà, amb 2500 habitants aproximadament, es troba a una altitud de 130 metres sobre el nivell del mar. Les rieres de Riudecanyes, de l’Ànima Blanca i d’Alforja travessen el terme municipal de muntanya a mar.

Gaudeix d’un clima temperat, típicament mediterrani, amb hiverns i estius suaus i benignes, i dies assolellats, diàfans i lluminosos. El fenomen meteorològic més característic és el vent del nord-oest, que aquí s’anomena serè, el qual neteja l’atmosfera fins a deixar-la d’un blau pur molt intens sense cap mena de pol·lució.

Història

Els primers vestigis històrics pertanyen a l’època ibèrica: monedes i restes de ceràmica. El món romà ha deixat també rastres: trossos d’àmfora, diversa ceràmica, vidres i joiells.

La història documental comença amb la repoblació que es fa a partir de la reconquesta als musulmans el segle XII. La carta de població l’obtingué el cavaller Guillem de Jorba entre l’any 1146 i 1171, de mans de l’arquebisbe de Tarragona Hug de Cervelló. És al segle XII quan es basteixen les muralles al nucli original del carrer de la Closa i al llarg dels segles XIV i XV es completa aquesta fortificació amb muralles i merlets pels quals els visuradors nomenats el 1407 pel rei Martí I l’Humà feliciten els habitants montbrionencs d’aleshores.

L’any 1622 rebé el títol de Vila i pertanyé a la Comuna del Camp fins a l’any de la seva extinció al segle XVIII. A partir de l’any 1449 fou Carrer de Barcelona juntament amb una cinquantena més de viles i ciutats de tot Catalunya a l’acollir-se a la protecció barcelonina per pacte de carreratge, amb tots els avantatges comercials i de defensa que això comportava.

 

L’economia tradicional es basa en una rica agricultura de regadiu i secà. Els conreus principals són, en el secà, l’olivera, la vinya, els ametllers i els garrofers. Al regadiu, els avellaners, els presseguers, la verdura i altres fruiters.

Destaquem la qualitat de l’oli d’oliva verge, així com també el moscatell de Montbrió, de gran renom, que s’extreu del cep d’aquesta varietat. Un altre apartat en l’economia local és la indústria.

Existeixen fàbriques dedicades a diversos sectors. També s’hi pot destacar l’activitat turística de la vila que, ran del turisme termal, propícia l’existència d’un complex balneari, establiments hotelers, turisme rural, residències casa de pagès i restaurants.

A tot això s’hi ha d’afegir una munió de professionals manuals i liberals de camps més diversos.

QUÈ MÉS VISITAR

Et proposem altres llocs interessants per descobrir d'aquesta zona

Museu del Vi Els Cups

Montbrió del Camp

ACTIVITATS RELACIONADES

Et proposem més activitats interessants per descobrir les Muntanyes de la Costa Daurada

No disposem de cap producte per a la teva cerca.
Prova altres filtres per a trobar el que més s’adeqüi a les teves necessitats.

  • Famílies
  • Grups
  • Senderistes

AL MARÇ, CALÇOTS!

Te'n lleparàs els dits!

2h 15€/adults i 5€/nens menors de 12 anys

Veure més
  • Famílies
  • Esportistes
  • Grups

RUTA DELS GENIS EN BTT

Descobreix l'entorn on van créixer Antoni Gaudí i Joan Miró

2 dies i 1 nit 60€/persona

Veure més
  • Parelles

ENOTERMALISME

Cap de setmana perfecte: Relax, gastronomia i enoturisme

2 dies i 1 nit Des de 79€/persona

Veure més