Mont-roig del Camp - Miami Platja

Una de les principals destinacions turístiques de Catalunya, envoltat per les aigües de la Mar Mediterrània i acaronat per les muntanyes de la Serra de Llaberia.

Mont-roig del Camp - Miami Platja

Una de les principals destinacions turístiques de Catalunya, envoltat per les aigües de la Mar Mediterrània i acaronat per les muntanyes de la Serra de Llaberia.

El nucli de Mont-roig del Camp es troba situat a 110 metres d’altitud i al centre de la Costa Daurada, una de les principals destinacions turístiques de Catalunya, envoltat per les aigües de la Mar Mediterrània i acaronat per les muntanyes de la Serra de Llaberia. La ubicació estratègica de Mont-roig del Camp i Miami Platja és el punt de partida ideal per realitzar tot tipus d’excursions, visites i activitats. Parcs temàtics, esports d’aventura, poblacions de gran interès com Tarragona, ciutat romana Patrimoni de la Humanitat, Reus o Barcelona, són a l’abast de tothom i a pocs quilòmetres de distància.

El terme municipal de Mont-roig és força extens, amb 63,69 km² i més de 12 quilòmetres de platja que van des de la riera de Riudecanyes (llindant amb Cambrils) fins al riu Llastres (llindant amb Vandellòs-L’Hospitalet de l’Infant).

Actualment Mont-roig del Camp té més de 12.500 habitants censats i repartits entre els nuclis de Mont-roig, Miami Platja, Les Pobles i més de vint urbanitzacions. Sis càmpings, dos dels quals de primeríssima qualitat, donen a Mont-roig un plus de qualitat turísticocultural. Durant l’estiu, a Mont-roig, hi sojornen entre setanta i vuitanta mil persones. Les principals fonts de riquesa del nostre municipi són el turisme, la construcció, l’agricultura i els serveis. L’any 2003 la Generalitat va declarar Mont-roig del Camp municipi turístic.

Història

Mont-roig del Camp és un municipi que pertany, administrativament, a la comarca del Baix Camp i a la regió natural i històrica del Camp de Tarragona.

El primer document on es parla del nostre poble el trobem el 23 de gener de l’any 1118, quan Ramon Berenguer III fa l’encàrrec a Sant Oleguer arquebisbe de Tarragona, de restaurar la seu metropolitana i de repoblar el territori. Dins dels límits d’aquesta donació hi surt Mont-roig. Si a l’any 1118, ja s’esmenta el nostre poble i sabent que aquell any encara no havia començat el repoblament efectiu del Camp de Tarragona, quedaria demostrat que Mont-roig ja existia en temps de l’ocupació àrab.

La Carta de Població de Mont-roig data del 13 d’agost de 1180, quan l’arquebisbe de Tarragona, Berenguer de Vilademuls, amb el consentiment del rei Alfons I i de Bertran de Castellet, concedí als habitants de Mont-roig les cases, les terres i les pertinences de tot el terme, exceptuant el forn i la ferreria.

Més tard, Mont-roig incorporà els termes de Guardamar o Miramar (el 1356 tenia 5 focs i el 1365 en tenia 13) i l’any 1496 va comprar el terme de la Pobla d’en Taudell (entre el barranc de Rifà, el Riudecanyes, el camí vell de Pratdip i el mar).

 

Llocs d'interès

Ermita Mare de Déu de la Roca

Les ermites de la Mare de Déu de la Roca i de Sant Ramon de Penyafort estan genialment integrades a la muntanya roja de la Roca, l’enclau més característic de Mont-roig, que dóna nom al poble. La muntanya de la Roca és rica en natura, paisatge, fe, història, tradició i llegendes. 

L’actual santuari es va construir sobre unes restes d’un castell medieval ubicat al mateix indret on hi ha l’ermita, avui en dia se’n poden admirar alguns dels seus vestigis. També s’han documentat restes prehistòriques dels primers pobladors, on el culte precristià a la deessa egípcia Isis ha estat certificat arqueològicament a partir d’un fragment de làpida romana. 

L’ermita de la Mare de Déu de la Roca és un dels principals centres de devoció mariana de la comarca, també ha estat font d’inspiració a diversos artistes, on cal destacar al genial pintor Joan Miró.

La festivitat de la Mare de Déu es celebra el 8 de setembre, i la imatge que es venera va ser esculpida per l’artista local Francesc Javaloy a l’any 1980.

Església Nova de Sant Miquel

L’església Nova de Sant Miquel Arcàngel també coneguda com la “Catedral del Baix Camp” per les seves grans dimensions. L’església es va començar a construir a l’any 1801, encara avui en dia resta inacabada.
L’església està ubicada sobre una illa de vint-i-dues cases que es va enderrocar per a la seva obra, tot i que es creu que al segle XII hi havia ubicat un castell en aquest mateix espai.
Aquest ambiciós projecte popular s’ha adaptat a les diferents èpoques de crisi, prosperitat, guerra i pau. A l’any 1835, amb la Desamortització de Mendizábal la construcció de l’església es va paralitzar i no va ser fins l’any 1942 que no es van reprendre gràcies a l’ajuda de Mn. Gaietà Ivern. A l’any 1947 es va celebrar la primera missa a l’altar major, tot i que l’església restava inacabada. A l’any 1962 es van iniciar les pintures al fresc del seu interior per Jaume Minguell, aquestes pintures mostren diversos paisatges bíblics i la realitat social de l’època. 
El visitant que vulgui visitar l’església ho haurà de fer en horari de missa.

Església Vella (Centre Miró)

L’església parroquial de Mont-roig va ser edificada després de la reconquesta, a finals del segle XII, per aquest motiu no és casual que estigui dedicada a Sant Miquel Arcàngel, culte documentat a l’Arquebisbat de Tarragona a l’any 1091.
L’Església Vella ha viscut moltes vicissituds, com diverses ampliacions i la incidència de les guerres: encara avui alguns dels mont-rogencs de més edat recorden com es cremaren tots els altars al 1936. Posteriorment, l’edifici va passar a ser sala parroquial, centre cultural i, des de 2004, el Centre Miró.

Rentadors

Es tracta d’una obra civil de titularitat pública destinada a rentadors, documentats el segle XVIII. Es troben situats a l’exterior del perímetre de l’antiga muralla medieval.
Les seves aigües provenen de la mina de l’Horta i han estat testimoni de mil i una històries quotidianes.

Centre Miró

El Centre Miró és un espai d’interpretació que ofereix la possibilitat de poder veure, encara que sigui en reproduccions facsímils, el conjunt de quadres relacionats amb Mont-roig que va pintar l’artista i on s’explica la relació amb Mont-roig, tan sobre el pintor com la seva obra. A més de les 22 reproduccions dels quadres exposats de forma didàctica i ambientats amb el Mont-roig de l’època, també hi podem trobar el tapís original “El llangardaix de les plomes d’or” dibuixat per Joan Miró i confeccionat per Josep Royo, els sis “Ninots Mironians” i dos audiovisuals de Martí Rom, en un el pintor parla de la seva relació amb Mont-roig i en l’altre les persones del poble que van tenir relació amb ell, parlen de Miró. A més de visitar el Centre Miró es poden veure els “originals dels originals”, que son aquells indrets que van captivar i inspirar a Miró i que els va immortalitzar en famosos quadres.

Més informació:
CENTRE MIRÓ
C. Major, 2
43300 Mont-roig del Camp
T. 00 34 977 837337
info@centremiro.com
www.centremiro.com

Barraques de Pedra Seca

Al llarg de la història i arreu del món, on hi ha hagut pedra s’ha aprofitat de la millor manera possible, ja fos en forma d’eines o com matèria primera de diverses construccions.

Al municipi hi ha més d’un centenar de barraques de pedra seca catalogades, aquestes construccions fetes pels pagesos més especialitzats presenten un bon estat de conservació, i una notable diversitat d’estils i formes.

Per a conèixer les barraques pedra seca, hi ha un itinerari fàcil de seguir que et permetrà gaudir del paisatge i d’onze barraques de mèrit, ja que admirem i coneixem importants construccions com els castells o les esglésies, però també hi ha aquestes modestes barraques que han bastit l’home humil per fer més planer el dur treball de la terra.

Més informació a:
www.pedrasecamont-roig.com
info@pedrasecamont-roig.com

Museu de l’Oli Solé

El Museu de l’oli SOLÉ és un racó on poder gaudir del món de l’oli a través de màquines, eines, utensilis i il·lustracions que utilitzaven els avantpassats de la família Solé. 
Fer un tomb per aquest petit museu de l’oli és gaudir dels records i transmetre als que ens segueixen, els costums i les tradicions que caracteritzen el cultiu de l’olivera, com a poble de la conca del mediterrani.

Més informació a: 
www.olissole.com

Visites Guiades

Per tal de poder visitar llocs tant emblemàtics del municipi, com són l’Ermita de la M. de Déu de la Roca, l’Església de Sant Miquel o el Centre Miró, des del Departament de Turisme s’organitzen visites guiades en diferents idiomes, durant els mesos de juliol i agost tenen lloc els divendres al matí, i durant la resta de l’any s’ofereix aquest servei a grups, i sempre amb reserva prèvia.

Telèfon reserves: 977 179 468

Centre BTT

El Centre BTT Mont-roig del Camp – Miami Platja, únic a la costa Daurada, ens descobreix la singularitat del nostre entorn sobre rodes. El Centre BTT compta amb un total de 143 km repartits en 10 rutes senyalitzades segons el seu grau de dificultat. Les rutes parteixen des del Punt d’Acollida ubicat a Mont-roig del Camp, que ofereix el servei de lloguer de bicicletes per adults i nens, cadireta infantil, rentat de bicicletes, dutxes i informació turística general. És un espai de lliure accés pensat per als practicants de la bicicleta tot terreny (Mountain Bike).

QUÈ MÉS VISITAR

Et proposem altres llocs interessants per descobrir d'aquesta zona

Ermita de la Mare de Déu de la Roca

Mont-roig del Camp - Miami Platja

Mas Miró

Mont-roig del Camp - Miami Platja

ACTIVITATS RELACIONADES

Et proposem més activitats interessants per descobrir les Muntanyes de la Costa Daurada

No disposem de cap producte per a la teva cerca.
Prova altres filtres per a trobar el que més s’adeqüi a les teves necessitats.

  • Famílies
  • Grups

Escape room a l'aire lliure- Operació Joan Mirò

60 minuts 20€/persona per grups de 21 a 24 persones 25€/persona per grups de 15 a 20 persones Menors de 8 anys gratuït ( Preus orientatius)

Veure més
  • Famílies
  • Grups
  • Senderistes

LA COSTA DE LA PIRATA LLUNA ROJA

Coneixerem la seva història mentre caminem al costat del mar

Un matí 12€/adults i 3€/nens de 4 a 12 anys

Veure més