RUTA DELS MIRADORS

Us proposem una ruta de miradors per les Muntanyes de la Costa Daurada. Els miradors es troben situats als municipis de l’Albiol, l’Aleixar, Almoster, Arbolí, Colldejou, Miami Platja, Prades, Riudecols, Riudoms, Vandellòs, Capafonts i Les Borges del Camp i com que estan especialment pensats per a la gent que visita el Baix Camp amb el seu cotxe, s’hi pot accedir fàcilment amb vehicle. Cada mirador disposa d’una zona de descans i de mobiliari d’interpretació del paisatge.

 

La comarca del Baix Camp és un territori d’una orografia molt diversa i canviant que proporciona grans vistes panoràmiques que permeten gaudir dels paisatges i de la natura. Les Muntanyes de Prades, la Serra de Llaberia, la Baronia d’Escornalbou, la plana plena de conreus d’avellaners i oliveres conformen un espai d’una gran riquesa i d’una bellesa estètica impressionant.

 

El paisatge del Baix Camp acumula restes culturals dels pobles que hi ha viscut, ens mostra com la gent ha interaccionat amb el seu entorn i com s’hi relaciona encara ara, ens ofereix un esbós de la força dels elements naturals i de la lluita de l'home per adaptar-s'hi.

 

A través de la ruta dels Miradors, coneixereu les característiques geològiques, geogràfiques i naturals del Baix Camp i us explicarem la cultura rural dels nostres pobles, la relació de l’home amb el seu entorn natural i com aquesta relació ha conformat, en bona part, la nostra manera de ser.

 

Esperem que gaudiu d’aquesta experiència de cultura i paisatge.

 

 

Miradors de les Muntanyes de Prades:

l'Albiol

Els castells eren símbol del poder feudal i entorn a ells es van anar generant petits nuclis de població, fenomen que responia a la voluntat del senyor feudal en concentrar la població vora els centres de poder.

Els llocs més interessants i característics de la zona son:

HISTÒRIA DEL CASTELL TERMENAT; entre el segon quart del segle VIII i la primera meitat de segle XII l’Albiol va formar part del territori peninsular en poder dels àrabs (al-Àndalus). En una data incerta i després d’una batalla el castell va ser destruït per Guillem Claramunt. Durant el mandat sobre l’Albiol de Joan Martorell, el castell sembla que va ser restaurat. Després d’unes protestes per part dels habitant de l’Albiol per acollir tropes castellanes, l’any 1654, el castell va ser deshabitat.

En la Guerra de Successió de l’any 1714 al castell hi va haver un enfrontament armat entre els miquelets catalans.

En el temps de la Guerra del Francès (1808-1814) el recinte del castell va ser utilitzat per tancar-hi els presoners de guerra francesos i finalment durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) és possible que s’hi instal·lés un punt de guaita o una posició defensiva relacionada amb la batalla de Prades i els combats que hi va haver entre Mont-ral i la serra del Bassar.

ARQUITECTURA DEL CASTELL DE L’ALBIOL; en el recinte s’hi ubiquen dues torres de planta quadrada. Al peu de la torre de l’homenatge s’hi troba la cisterna. A les parets interiors encara s’hi pot veure l’arrebossat de calç que servis per hipermeabilitzar l’estructura.

El castell estava tancat per una muralla irregular que s’adaptava a les característiques del terreny.

Arbolí

El poble, a més de 714m d’altitud, estar envoltat per una vasta extensió de pins i alzines. A les seves muntanyes hi ha el puig del Gallicant de 1.008m i gràcies a la seva particular orografia Arbolí és una de les zones més destacables pel que fa a barranquisme de tot l’Estat.

Els llocs més interessants i característics de la zona son:

EL CAMPAMENT DELS CASTILLEJOS; campament militar dels anys 50, actualment es desús.

LA MUSSARA; nucli despoblat amb un bon grapat de sensacions agradables per la seva situació geogràfica i corprenedora.

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LES MUNTANYES DE PRADES; un centre amb material per poder conèixer els pobles, la natura, la vegetació, el medi ambient, la fauna, la geologia, etc.

Prades

La població de Prades es troba en un altiplà d’uns 950m sobre el nivell del mar al centre del massís muntanyós conegut com a Muntanyes de Prades.

L’especial orografia del massís i la seva alçada li proporcionen una climatologia peculiar que s’allunya del típic sistema mediterrani de la costa, definint-se  com un clar clima continental d’alta muntanya.

Els llocs més interessants i característics de la zona son:

LA VILA DE PRADES; a Prades crida l’atenció que tot està envoltat pel color vermell de les pedres que aixequen la muralla, l’església i una bona part de les cases. Aquesta coloració és la de la pedra afilada que configura una bona part de la perifèria de la vila. Aquesta característica, única a Catalunya, li ha donat el nom de Vila Vermella.

ERMITA DE L’ABELLERA; està situada a 2 km de Prades. L'ermita és un edifici de l'any 1570, incrustat en una cinglera de 1.020 m aprofitant una cova que havia servit d'aixopluc.  Consta d'una sola nau i en el seu exterior lateral hi ha unes vistes espectaculars sobre les valls i muntanyes properes.

LA ROCA FORADADA; una paret de roca d'uns 10 m d'alçària ha estat foradada per l'erosió, que ha desgastat la roca i ha provocat alguna ensulsida formant un arc natural. És una gran obertura en una de les roques del contraforts del Puntal del Colomer a través del qual, des de la part posterior, hi ha una vista original del poble de Capafonts emmarcat enmig del forat de la roca.

TOSSAL DE LA BALTASANA; el turó de 1.201m és el cim més alt de les comarques del Baix Camp i de la Conca de Barberà.

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LES MUNTANYES DE PRADES; centre que permet descobrir els detalls més encisadors d’aquesta terra. Mitjançant audiovisuals i diferents mòduls expliquen el territori posant a prova tots els sentits.

 

Miradors de la terra dels dips: 

Colldejou

Municipi localitzat al sector muntanyós del Baix Camp, on la Mola de Colldejou és un punt de referència excursionista i hi ha restes d’un fortí de les guerres carlines. A l’estar rodejat de pics i costes fa que la vila tingui uns terrenys desnivellats i poc aptes per al treball agrícola.

Els llocs més interessants i característics de la zona son:

LA MOLA DE COLLDEJOU; es tracta d’un cim emblema de Tarragona de 914 m amb una forma de mola de molí, per això mereix en nom que té.

ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE LA ROCA I DE SANT RAMON DE PENYAFORT; estan genialment integrades a la muntanya roja de la Roca; rica en natura, paisatge, fe, història, tradició i llegendes.

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA SERRA DE LLABERIA; compta amb tres espais temàtics: un informatiu de la Serra de Llaberia, l’altre informatiu del municipi de Pratdip i l’últim interpretatiu del món mitològic.

L’ERMITA DE SANTA MARINA; santuari on durant tot l’any brolla una gran font d’aigua a la part inferior. Centre de devoció pels habitants de Pratdip i per la resta de la comarca.

SERRA DE LLABERIA; transmet la sensació d’un lloc remot, aïllat, amb serres de difícil accés i desconegudes però alhora properes a tot el Camp de Tarragona.

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

El Municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant presenta un preciós paisatge on la muntanya es fon amb el mar i on es pot gaudir d’un lloc ple de contrastos. El litoral presenta unes platges pràcticament verges i a pocs minuts hi trobem les muntanyes.

Els llocs més interessants i característics de la zona son:

MASIA DE CASTELLÓ; pobles deshabitat des dels anys cinquanta que per les festes nadalenques recobra vida amb la representació del Pessebre dels estels.

CENTRE DE VISITANTS DE L’HOSPITAL DEL COLL DE BALAGUER; situat al centre del poble és un espai per a la interpretació i visita a l’hospital fortificat fundat per l’infant Pere d’Aragó i d’Anjou el 1344.

EL MOLÍ DE VANDELLÒS. CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE L’OLI; situat en un antic molí fundat als anys trenta ens convida a descobrir i a explorar el món de l’oli.

ERMITA DE SANT ROC; edifici contemporani amb una ubicació excel·lent que esdevé un mirador sobre la Costa Tarragonina i les Terres de l’Ebre.

MIRADOR DEL TURÓ DEL CASTELL; situat sobre un pujol és un mirador per al que s’accedeix per unes escales tallades a la roca.

 

Miradors dels paisatges de l'avellana:

Alforja

El pobles estar situat a la vall del seu nom, que s’obre entre el cingle Roig i la muntanya del Mirador, al límit amb el Priorat, amb el qual es comunica pel coll d’Alforja. Fou centre d’una baronia i conserva vestigis de les muralles i el castell.

Els llocs més interessants i característics de la zona son:

L’ESGLÉSIA; l’església Parroquial de Sant Miquel porta data de 1637. És airosa i té un esvelt campanar visible a uns quants quilòmetres de distància.

L’ERMITA DE SANT ANTONI; és del segle XVIII i estar enmig d’un paratge d’encant i ombrívol amb una font on hi sovintegen excursions.

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE PUIGCERVER; l’entrada al recinte es compon d’un arc de mig punt que esdevé un porxo on hi ha dos bancs. Les estances de la part baixa havien estat corrals i avui dia és un bar. A la dreta hi havia el pis de l’ermità i cel·les i a l’esquerra un pati mig cobert amb una cisterna al centre.

LA CREU DE TERME; la ruta més coneguda per anar a Puigcerver, té diverses creus que assenyalen el camí, com la de Formatge i la de Pedra.

Almoster

Almoster estar situat al peu dels darrers contraforts de les muntanyes de Prades, sota al puig d’en Cama. S’hi ha trobat restes neolítiques a les masies i al barranc del Picarany, a més d’àmfores romanes i sepultures al Pontarró, algunes d’elles refetes al museu de Reus.

Els llocs més interessants i característics de la zona son:

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MIQUEL; enllestida el 1704. De la seva antiga ornamentació només se’n conserva un plafó barroc de Sant Isidre.

CASES SENYORIALS; n’existeixen diverses i tenen dovelles (blocs de pedra en forma de tascó per formar arcs) i voltes. Les més importants son Cal Víctor i Cal Llompart.

Les Borges del Camp

Les Borges del Camp és una vila situada al peu dels darrers contraforts de la serra de la Mussara i les muntanyes de Prades. El terme és drenat per la riera d’Alforja de curs normalment sec i per diversos barrancs. Per aprofitar l'aigua del subsol, s'han construït diverses mines, pous i fonts. Es troba molt ben comunicada mitjançant la xarxa fèrria, carreteres i autopistes.

Els llocs més interessants i característics de la zona son:

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE L’ASSUMPCIÓ; construïda entre 1773 i 1786, és un important monument religiós.

ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE LA RIERA; es troba a uns 800 m del nucli urbà, i cal travessar la riera d'Alforja. S'aixecà el 1903, tot i que la darrera reconstrucció data de 1954.
La Mare de Déu de la Riera és una imatge estimada pels borgencs. És una talla trobada del segle XIII.

Riudecols

Poble situat en un terrenys força muntanyós i amb els agregats de les Irles i les Voltes. L’origen de la vila la trobem en la reconquesta cristiana. Després de fer fora els sarraïns de la serra de Prades i Ciurana l’any 1153 va passar a formar part de la baronia d’Alforja.

Els llocs més interessants i característics de la zona son:

L’ESGLÉSIA; data de l’any 1872 i estar situada al bell mig del poble, disposa d’una nau amb capelles comunicades.

LES IRLES; poble que ofereix un conjunt notable de conservació com a nucli urbà.

LES VOLTES; té diverses cases del s. XVIII amb portalades de pedra en l‘únic carrer del llogaret.

 

Mirador de Mont-roig i Miami Platja:

Mont-roig i Miami Platja

El nucli de Miami Platja que ocupa la principal façana marítima del municipi té nou cales serpentejants i unes platges extenses i poc massificades. Indret bell, singular i poc conegut de la Costa Daurada.

Els llocs més interessants i característics de la zona son:

BÚNQUERS; al litoral mont-rogenc hi trobem testimonis de la Guerra Civil Espanyola. Es tracta de dos sistemes de nius de metralladora, antigues fortificacions defensives. Un búnquer estar situat a la platja de la Pitxerota i l’altre a la platja de la Casa dels Lladres.

CAMINS HISTÒRICS I SINGULARS; s’hi troben dues petjades històriques: traces de la ruta de la Via Augusta romana que enllaçava Cadis amb Narbona i l’altre, una part de carrerada reial que uneix Barcelona amb València i que antigament feia les funciona de camí de transhumància.

EL TORREÓ DE MIAMI PLATJA; torre circular de nova planta amb merlets i obertures que domina les cales dels Penyals. El seu valor és paisatgístic i esdevé un lloc ideal per fer una pausa en qualsevol passejada.

 

 

 

 

 

 

QUÈ MÉS VISITAR

Et proposem altres llocs interessants per descobrir d'aquesta zona

Centre Miró

Mont-roig del Camp - Miami Platja

Mas Mirò

Mont-roig del Camp - Miami Platja

Ermita de Puigcerver

Alforja

La serra de Llaberia

Colldejou

Ermita de Sant Pau

Arbolí

La Mola de Colldejou

Colldejou

Castell de l’Albiol

L'Albiol

Museu de l’oli de Vandellòs

Vandellòs

Església de Sant Andreu

Arbolí

Ermita de la Mare de Déu de la Roca

Mont-roig del Camp - Miami Platja

Església Parroquial de Sant Miquel

L'Albiol

Conjunt històric d’Alforja

Alforja

ACTIVITATS RELACIONADES

Et proposem més activitats interessants per descobrir les Muntanyes de la Costa Daurada

No disposem de cap producte per a la teva cerca.
Prova altres filtres per a trobar el que més s’adeqüi a les teves necessitats.

 • Grups

VISITES GUIADES EN 4X4

Aventura per les Muntanyes de la Costa Daurada en 4x4

- Contactar amb l'empresa

Veure més
 • Grups
 • Senderistes

EXCURSIÓ NOCTURNA AL NAS DEL GEGANT ADORMIT

Un espectacle formidable de la natura

3h 15€/persona

Veure més
 • Senderistes

L’ALZINAR DE LA MOLA DE COLLDEJOU

Flora, fauna i tradicions

1h 30' 5€/persona

Veure més
 • Parelles

ESCAPADA RELAX

Relaxa't a La Figuerola Resort & Spa

2 dies i 1 nit 80€/persona

Veure més
 • Grups

4x4 ALFORJA I MUNTANYES DE PRADES

Explora les Muntanyes de la Costa Daurada al volant d'un tot terreny

2 dies i 1 nit 260€/persona

Veure més
 • Parelles

ESCAPADA ROMÀNTICA A LA FIGUEROLA

Gaudeix de La Figuerola Resort & Spa en parella

3 dies i 2 nits 105€/persona

Veure més
 • Grups
 • Senderistes

CAPVESPRES A LES OBAGUES DE LLABERIA

No et perdis aquesta activitat

2h 15€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Grups
 • Senderistes

NITS CELESTIALS

Excursió astronòmica i fotogràfica

1h 15€/adults i 5€/nens

Veure més
 • Famílies
 • Gourmets
 • Grups

EXPERIÈNCIA GOURMET

Un cap de setmana pels paladars més exigents

3 dies i 2 nits 64,50€/persona

Veure més
 • Grups

FES SALUT A MAS OLIVELLA

Un cap de setmana per cuidar-se!

3 dies i 2 nits 250€/persona

Veure més
 • Senderistes

LLOGARETS MÍSTICS DE LES MUNTANYES DE PRADES

Caminada entre cultura i panoràmiques espectaculars

2h 30' 15€/persona

Veure més
 • Senderistes

BATEIG D'ESCALADA

Esforç, desafiament i èxit

4h 60€/persona

Veure més
 • Senderistes

PASSEIG ORNITOLÒGIC A COLLDEJOU

Introducció al món dels ocells

2h 15€/persona

Veure més
 • Senderistes

FIRMAMENT ESTELAT

Senderisme i astronomia a Vandellòs

- 20€/persona

Veure més
 • Gourmets

TAST VERTICAL GANAGOT

Descobreix els matisos del vi

2h 30' 15€/persona

Veure més
 • Parelles
 • Gourmets

ESCAPADA GASTRONÒMICA

Gastronomia mediterrània i relax a La Figuerola Resort&Spa

2 dies i 1 nit 95€/persona

Veure més
 • Gourmets
 • Grups

TASTETS MEDITERRANIS

Coneix el vi i la mel de les Muntanyes de la Costa Daurada

3 dies i 2 nits 120€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Esportistes

RAPEL

Allibera adrenalina!

- 60€/persona

Veure més
 • Esportistes

VIES FERRADES

Excursió vertical

4h 60€/persona

Veure més
 • Esportistes
 • Grups

4x4 MUNTANYES DE PRADES

Una jornada diferent al volant d'un 4x4

Mig dia 60€/persona

Veure més
 • Senderistes

MIRANDES I CIM PUIGCERVER

Puja a Puigcerver i observa els paisatges d'Alforja i del Camp de Tarragona

1 dia 20€/persona

Veure més
 • Grups

RUTA DEL VI A MAS FULLAT

Desconnecta i coneix els vins del Celler Mas del Botó

3 dies i 2 nits 54,90€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Grups
 • Senderistes

LA COSTA DE LA PIRATA LLUNA ROJA

Coneixerem la seva història mentre caminem al costat del mar

Un matí 12€/adults i 3€/nens de 4 a 12 anys

Veure més
 • Famílies
 • Senderistes

LES TALAIES DELS IBERS

Descobreix una cultura única

2h 30' 12€/adults i 3€/nens

Veure més
 • Gourmets
 • Grups

4x4 PER LES VALLS D'ALFORJA

Petits i grans gaudiran d'un dia divertit

Mig dia 60€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Grups
 • Senderistes

MUNTANYES DE LA COSTA DAURADA

Itinerari guiat de 3 dies

3 dies 60€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Grups

ELS COLORS I PAISATGES DE JOAN MIRÓ A MONT-ROIG

Inspiració artística

2h 30' 15€/adults, 14€/jubilats i 7€/nens

Veure més
 • Parelles

RELAX EN PLENA NATURA

Desconnecta, gaudeix... i relaxa't!

3 dies i 2 nits 132€/persona

Veure més
 • Grups
 • Senderistes

EXCURSIÓ NOCTURNA ALS PEUS DEL GEGANT ADORMIT

Posta de sol des del cim de la Mola de Colldejou

2h 40’

Veure més
 • Gourmets
 • Grups

VISITA CELLER MAS DEL BOTÓ

Coneix els vins de Mas del Botó!

10€/persona

Veure més
 • Senderistes

PAISATGES D’ALTURA

Muntanyes de Vandellòs: Cims amb vistes espectaculars

Mig dia 20€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Grups
 • Senderistes

CIMS PANORÀMICS

Excursió fotogràfica a Tivissa

2h 40' 15€/adults i 3€/nens menors de 12 anys

Veure més
 • Famílies
 • Grups
 • Senderistes

BARRANQUISME

Per als amants de la naturalesa

4h 60€/persona

Veure més
 • Grups

CALÇOTADA A MAS FULLAT

La calçotada com a protagonista d’un magnífic cap de setmana

3 dies i 2 nits 49,90€/persona

Veure més
 • Grups
 • Senderistes

CAMINS DE LLEGENDA

Descobreix l'antic camí de Puigcerver

2 dies i 1 nit 58€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Grups

Escape room a l'aire lliure- Operació Joan Mirò

60 minuts 20€/persona per grups de 21 a 24 persones 25€/persona per grups de 15 a 20 persones Menors de 8 anys gratuït ( Preus orientatius)

Veure més
 • Parelles
 • Gourmets
 • Grups

DESCONNEXIÓ RURAL

Escapada gastronòmica: productes ecològics i vins de proximitat

3 dies i 2 nits 103€/persona

Veure més
 • Famílies
 • Grups

APICULTOR PER UN DIA A MAS DEL BOTÓ

Una de les activitats més dolces de la nostra zona

25€/persona

Veure més
 • Senderistes

MUNTANYES DEL LITORAL

Gaudeix de les vistes al mar Mediterrani des del cim

1 dia 20€/persona

Veure més
 • Senderistes

BOSCOS DE TARDOR

Itinerari circular pels voltants de l'Albiol

1 dia 20€/persona

Veure més